JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elbilsfokus för batteriföretag med svenska rötter

Batteriföretaget Boston Power, grundat av kemidoktorn Christina Lampe-Önnerud från Ludvika, ger en styrelseplats till den tidigare GM-chefen Robert Purcell. Därmed lägger företaget än mer kraft på att bygga energieffektiva batterisystem för elbilar.
Robert Purcell har över 30 års erfarenhet av fordonsindustrin. Mellan år 1994 och 2002 ledde han GM:s utveckling av avancerad fordonsteknik, vilket bland annat resulterade i GM EV1 som företaget hävdar är världens första moderna elektriska fordon. Han har även varit med och utvecklat S-10 Electric Truck samt hybridfordonet GM Percept.

– Jag har letat efter ett batteri som Boston Powers i 20 år. När jag mötte teamet för att gå igenom den tekniska plattformen visste jag direkt att jag vill vara med och spela en roll i företaget, säger Robert Purcell i ett pressmeddelande.

För Boston Power är detta ett stort steg framåt för företagets fordonsstrategi, eftersom Robert Purcell ger företagen en kvalitetsstämpel gentemot fordonsindustrin.

Christina Lampe-Önnerud, vd för Boston Power, har på rekordtid byggt upp sitt batteriföretag som utvecklat extremt energieffektiva och miljövänliga litium-jon-batterier. Företagets  batterier är de enda datorbatterierna i världen som får svanmärkas. Under förra året blev det dessutom klart att batterierna tar plats i datorjätten HP:s företagsdatorer.

Med det nya batteriet Swing 4400 vill företaget nu slå sig in på marknaden för elfordonsbatterier. Sedan slutet av förra året är företaget bland annat med i ett testprojekt där hundra Saab 9-3 ska  konverteras till eldrift.

Nu är alltså målet att bygga batterisystem för elbilar  och om allt går enligt planen hoppas företaget få ut produkter på marknaden redan inom ett par år.

– Purcell kommer att få en nyckelroll i lanseringen. Han har ett enormt nätverk och vet vad bilindustrin kommer att attraheras av, säger Christina Lampe-Önnerud till sajten Miljöaktuellt.

Andra framtidsområden för Boston Power är alternativ energi, där fokus ligger på att hitta smarta lösningar på hur man kan ladda batterier exempelvis dator- eller bilbatterier med sol, vind eller annan alternativ energi.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)