JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sista september stänger Ericssons Gävlefabrik
Igår fick personalen på Ericssons fabrik i Gävle besked om hur länge de får jobba kvar. Redan i mitten av april börjar man dra ned på produktionstakten och den sista september ska den sista basstationen ha lämnat fabriken, skriver Arbetarbladet.
Precis som spekulationerna gjort gällande går huvuddelen av produktionen till Tallinn och den fabrik som Ericson tog över från Elcoteq förra sommaren. Förändringen skapar cirka 300 jobb där. En del av produktionen går också till Ericssons fabrik i Kina. Enligt uppgifter i Arbetarbladet ligger lönerna i Tallin på cirka 5000 kronor i månaden, i Gävle har arbetarna en grundlön på 23 000 kronor i snitt.

Tillverkningen av de nyaste produkterna går dock till fabrikerna i Kumla, Borås och Katrineholm. En del av tjänstemannajobben som testutveckling flyttas till Kista och redan nu finns en daglig pendlarbuss dit.

De 850 fast anställda som berörs av nedläggningen får tolv månadslöner efter sista arbetsdagen. De kan sedan antingen gå över till omställningsprogrammet eller sluta direkt och ta avgångsvederlag, skriver Arbetarbladet.

Ett 30-tal personer som är 58 år och äldre kan få avtalspension. De som fyllt 60 år kan få 70 procent av lönen fram till 65 års ålder.

Så länge som man jobbar i sin befattning och fabriken uppfyller de angivna produktionsmålen kan man få den höjda månadslönen – 50 procent av grundlönen.

Större delen av metallarbetarna får lämna produktionen efter sommaren, i september eller oktober, skriver Arbetarbladet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)