JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cadence köper IP-bolag
EDA-jätten Cadence köper Denali Software, specialist på IP-block för minnen, konstruktion och verifiering, för 315 miljoner dollar. Målet är att bli starkare inom systemkonstruktion.
Med köpet av Denali får Cadence tillgång till verktyg och IP-block för en rad ytterst användbara subsystem, som exempelvis Nand Flash, DDR SDRAM, USB och PCI Express. Dessa IP-block har fått stort genomslag inom system på kisel.

Förvärvet ska stärka den strategi som Cadence presenterade för någon månad sedan. Strategin, kallad EDA360, har ordet "förverkligande" som centralt fokus, och syftar till att stärka Cadence och dess kunder inom systemförverkligande, system-på-kiselförverkligande och kiselförverkligande. Vilket onekligen låter klatschigare på engelska – "system realization, SoC realization and silicon realization".

Köpet gör också att Cadence blir en tydligare spelare att räkna med inom IP-området, där annars Synopsys varit den starkaste av de tre stora. Inte minst intressant är Denalis kompetens inom IP för lågeffektkonstruktion. Som bloggaren Ed Sperling påpekar (länk) så är effekt det svåraste problemet inom halvledardesign för närvarande, men det är också där de största möjligheterna att bli framgångsrik finns om man lyckas med en lösning.

Cadence betalar de 315 miljoner dollarna, nära 2,5 miljarder kronor, kontant. Denali har enligt företaget 45 miljoner dollar i kassan. I fjol omsatte Denali omkring 43 miljoner dollar, gick med vinst och hade en rörelsemarginal på 30 procent. Företaget har omkring 130 anställda. Affären ska vara slutförd innan juni månads utgång.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)