JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 22 januari 2020 VECKA 04
Under National Instruments användarkonferens i Austin första veckan i augusti lyckade Uppsalaforskaren Olle Svensson knipa en av förstaplatserna i den årliga tävlingen kring vem som har gjort det mest innovativa projektet med företagets mjukvara och hårdvara.
Av de 108 bidrag som deltog i årets upplaga av ”Graphical System Design Achievement Awards” utsågs ett projekt från amerikanska Virginia Tech till huvudvinnare. I projektet har man tagit de första stegen mot en bil som kan köras av blinda personer.

Tanken är inte att bilen ska köra sig självt utan att den blinde föraren via olika sensorsystem ska få information om vad som finns framför bilen för att sedan kunna styra och gasa eller bromsa. Det är visserligen långt till något som kan liknas vid en produkt, men på konferensen kunde man få testa bilen som via bland annat vibrerande säkerhetsbälten och en speciell styrplatta förmedlade den information som sensorerna samlade in.

I klassen för ”Academic Research and Education” segrade Olle Svensson från Uppsala universitet. Han är doktorand i Uppsalaprofessorn Mats Leijons forskargrupp som forskar kring vågkraft.

Det som föll juryn på läppen var att Olle Svensson inte bara använt National Instruments produkter för att samla in mätdata, utan även utvecklat en stabil övervakningsenhet samt en enhet som omvandlar de på många sätt varierande spänningarna från vågkraftgeneratorerna till spänning som kan matas in på elnätet.

En utförligare beskrivning av projektet finns här: (länk).

Tilläggas kan att Olle Svenssons bidrag inte vann motsvarande tävling i Sverige. Och att det bidrag som segrade här tog sig inte till final i USA.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)