JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boston Power siktar på månen

Batteriföretaget Boston Power, grundat av Christina Lampe-Önnerud från Ludvika och känt för sina mycket energieffektiva litium-jon-batterier, ska strömförsörja Nasas människorobot som väntas landa på månen om 1 000 dagar.
Det är Boston-Powers litiumjon-batteri Swing, utvecklat för elbils- och elhybridsmarknaden, som nu tar plats i roboten Robonaut 2, eller R2. Roboten har utvecklats av Nasa och General Motors för att hjälpa astronauter som arbetar i farliga miljöer. Den har en välutvecklad finmotorik och kan utföra en rad mänskliga rörelser.

– I takt med att branschen för avancerade robotar fortsätter att tänja gränserna när det gäller funktionalitet ökar också behovet av säkra, pålitliga batterier med lång livslängd, säger Christina Lampe-Önnerud, vd för Boston-Power i ett pressmeddelande.

Boston-Powers uppgift är att levererar ett 2,5 kWh energilagringssystem och ett integrerat batteristyrsystem.

Som ett led i detta har Nasa och Boston-Power ingått en överenskommelse – Space Act Agreement (SAA) – med mål att utveckla ett avancerat, miljömässigt hållbart litium-jonbatteri som kan masstillverkas för Nasa. Batterienheterna ska testas vid Nasas Lyndon B Johnson Space Center i Texas och kan komma att integreras i en avancerad rymdfarkost, som en del av Lunar Lander-projektet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)