JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
via usb 3.0Sammanlagt 120 olika produkter har nu certifierats för den supersnabba USB-standarden USB 3.0 eller Superspeed.
USB 3.0 spikades redan i november 2008. Ett drygt år senare, i januari i år på Konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas, visade Asustek och Gigabyte Technology upp de första certifierade produkterna – varsitt moderkort.

Sedan dess har det certifierats externa flashminnen, hårddiskar och kompletta notebooks. Och förstås PCI Express-hubbar – som vi kan använda för att komma åt USB 3.0 tills våra datorer uppgraderats.

Signaleringshastigheten i Superspeed är 5 Gbit/s och användaren ska kunna räkna med en bandbredd på åtminstone 3,2 Gbit/s – tio gånger högre takt än i USB 2.0. Den datatakten betyder att en timmeslångt radioprogram i en 30 MB Podcast kan synkas till din MP3-spelare på en tiondels sekund, att du kan kopiera en okomprimerad 650 Mbyte ljud-CD på en sekund, eller att du kan säkerhetskopiera 10 Gbyte bilder till en extern hårddisk på en halv minut.

Gigabyte Technology kommer att ha skeppat fem miljoner moderkort med USB 3.0-stöd innan årets slut. Buffalo, D-Link, Fujitsu, HP, PLX, TI, Samsung och Western Digital är några andra implementatörer.

viachip
Via Technologies VL750 – en styrkrets för en USB 3.0-minnespinne och en av de de senast certifierade  produkterna.
Kretsar har förstås också certifierats. Och levererats – Renesas Electronics har hittills skeppat tre miljoner USB 3.0-styrkretsar och kommer att ha skeppat 20 miljoner innan året är slut.

Displaylink, Fujitsu, Texas Instruments och SMSC är några andra tillverkare av USB 3.0-kretsar.

Intel har dragit benen efter sig, vilket varit ett stort problem för USB 3.0. Det svala intresset från Intel har kopplats till att Intel börjat trumma för en egen teknik för en optisk externbuss kallad Light Peak med datatakter på 10 Gbit/s. Kretsar för Light Peak ska finnas färdiga redan nästa år och slutprodukter kan därmed finnas år 2012.

USB 3.0-entusiaster hoppas nu dock att Intels pc-kretspaket Cougar Point ska stödja USB 3.0.

Vad gäller framtiden så tror analytikerfirman In-Stat att det år 2014 kommer att skeppas 4,5 miljarder USB-portar, varav en miljard stöder USB 2.0.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)