JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Elnätet blir antenn i smart hus

Forskare vid University of Washington har utvecklat små strömsnåla sensorer för smarta hus som utnyttjar elnätet i fastigheten till överföring av data.
Läcker det in vatten på vinden när det regnar? Står ett fönster på glänt någonstans och släpper ut värmen en kall vinterdag? Är ljuset släkt i källaren? Den typen av frågor vill den energimedvetne fastighetsägaren gärna få svar på. Men sensorer som är tillräckligt billiga, strömsnåla och lätta att installera finns inte på marknaden.

Ett forskarlag lett av professor Shwetak Patel vid University of Washington har ambitionen att ändra på det. Grundtanken är att utnyttja elnätet i huset som en stor antenn, och via små strömsnåla och billiga sensorer skicka data via elnätet till en central server i huset. Sensorerna kan exempelvis mäta temperatur, fukt, ljus eller luftkvalitet.

Konceptet kallas Snupi, Sensor Nodes Utilizing Powerline Infrastructure, och ska presenteras på konferensen Ubiquitous Computing i Köpenhamn nästa vecka.

I botten ligger Shwetak Patels upptäckt att elnätet är en påfallande effektiv antenn vid frekvenser kring 27 MHz. De sensorer som tagits fram i projektet klarar att skicka signaler som kan fångas upp av kablar på 3-5 meters avstånd.

– Dagens trådlösa sensorer klarar antingen bara att skicka signalen någon meter eller så drar de så mycket energi att de kräver batteribyte för ofta. Våra sensorer är tänkta att levereras färdiga att använda, med inbyggda batterier som håller i flera år, säger Patel till nyhetssajten physorg.com.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)