JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
ABB och General Motors ska i gemensam regi undersöka om det går att använda begagnade batterier från elbilar som energilagringsenheter. Kostnadseffektiv energilagring är en teknisk förutsättning för smarta elnät, menar företagen.
– De framtida smarta elnäten måste inrymma en större andel förnybara energikällor och tillhandahålla en omfattande infrastruktur för eldrivna transportlösningar – egenskaper som båda kräver en mängd lösningar för energilagring, säger Bazmi Husain, global chef för smarta elnät på ABB, i ett pressmeddelande.

Det är bakgrunden till att ABB och GM nu startar ett forsknings- och utvecklingssamarbete som syftar till att undersöka hur batterier från elbilar kan användas efter att bilen har tjänat ut.  Inom ramen för projektet ska de två titta på om det går att kostnadseffektivt återanvända litiumbatterier från GM:s elbil Chevrolet Volt.

– För oss är det ett mycket spännande projekt att undersöka hur batterier från uttjänta elbilar kan återanvändas för att bidra till nödvändig framtida energilagring och samtidigt ge långtgående ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Bazmi Husain.

Energilagring krävs bland annat för att hantera ojämnheterna i elproduktionen från vind- och solkraft, hantera perioder av hög belastning i elnätet, ge reservkraft samt ge möjlighet att lagra elkraft under perioder av låg efterfrågan.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)