JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tektronix och Keithley går samman
Det amerikanska investmentbolaget Danaher, som redan äger test- och mätföretagen Tektronix och Fluke, köper Keithley för cirka 300 miljoner dollar kontant. Planen är att slå samman företaget med Tektronix.
Äffären är uppbackad av Keitleys styrelse och förstärker Danahers ledande position inom test- och mätvärlden. Företaget köpte Fluke i juni 1998 för 625 miljoner dollar. I oktober 2007 förvärvades Tektronix för 2,7 miljarder dollar (länk). De båda företagen har behållit sin självständighet men planerna för Keithley är annorlunda.

Där tänker Danaher integrera det betydligt mindre Keithley med Tektronix. Företaget omsatte 103 miljoner dollar förra året medan Tektronix omsatte 1,1 miljarder år 2007. Den gången betalade Danaher 2,6 gånger omsättningen den här gången är faktorn 3,4 gånger.

Exakt vad affären innebär för kunderna är för tidigt att säga men överlappet i produktportföljerna är ganska litet. Tektronix är kanske mest känt för sina oscilloskop där man är marknadsledande men utvecklar också logikanalysatorer, spektrumanalysatorer, multimetrar, analysatorer för videoströmmar med mera.

Keithley har ett starkt fokus på precisionsmätning av DC- och AC-signaler, instrument som bland annat används för att karakterisera halvledarkomponenter.

I Sverige representeras båda företagen av Orbis.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)