JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Rena innovatörer söker reda pengar

crowd
Innovation är en svensk paradgren. Vi är däremot inte lika bra på att kommersialisera innovationerna här i landet. Idag har dock 25 innovativa företag – några med elektronikinnehåll – fått chansen att attrahera friskt kapital på Cleantech Venture Day i Kista. Och i kväll ska årets miljöteknikföretag korsas bland innovatörerna.
 rehn
Magnus Rehn
– Viket företag som blir Cleantech Company of the Year vet jag faktiskt inte. Juryn är här bland oss och bildar sin uppfattning. Beslutet ska tas före sex idag och avslöjas i kväll under vår galamiddag på Nationalmuseum, säger Magnus Rehn på affärsinkubatorn Sting, som står för organisationen.

Idag var det fjärde året på raken som Cleantech Venture Day öppnade dörrarna i Kista. Det handlar om en mötesplats mellan investerare och innovatörer inom miljöteknikområdet, eller cleantech som det kallas. Totalt får drygt 250 personer från 21 olika länder på detta sätt chans att komma i kontakt och prata affärer.

En av höjdpunkterna under dagen är då 25 innovationsföretag under två minuter får varsin chans att presentera sig och locka investerare till vidare diskussioner.

Flera av företagen är intressanta i ett elektronikperspektiv, däribland Sensic som gör rökgassensorer, myFC som gör bränsleceller för bärbara produkter, HiNation som också skapar bärbar energi och Solarus som utvecklar solpaneler för såväl el- som värmeförsörjning. Ett av de 25 företagen kommer i kväll att koras till Cleantech Company of the Year.

Men vad är det för typ av teknikområde inom cleantech som dagens riskkapitalister är extra intresserade av just nu?

– Jag ser två områden. Dels är investerarna generellt mer intresserade av energieffektivisering än förnybar energi. Dels är deras intresse för smart grid stort. Smart grid är ju en nödvändighet för att elnätet ska fungera i framtiden, säger Magnus Rehn.

– Personligen tror jag att de förnybara energikällor som kan alstra energi till en låg kostnad per kilowattimme kommer att bli väldigt intressanta i framtiden, fortsätter han.

Under dagen kommer det ofta upp att vi i Sverige är världsledande på innovationer, men att vi inte lyckas speciellt väl att få ut dessa på marknaden. Sting får många komplimanger för sitt arbete från framstående internationella riskkapitalister.

peter
Peter Räke
– Det Sting gör med sin inkubatorverksamhet är mycket värdefullt. Jag tror inte att vi har någon liknande verksamhet i Tyskland, säger Peter Räke på riskkapitalisten RWE Innogy.
 
eric
Eric Usher
Även Eric Usher, vid FN:s miljöprogram, lyfte fram värdet av Stings verksamhet.

– Inkubatorverksamhet är oerhört viktigt. Vi samarbete även med inkubatorer i Kina, som har en lång tradition inom inkubatorverksamhet, men innovationsgraden hos Stings företag är mycket, mycket högre än hos de kinesiska företagen, säger Eric Usher.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus