JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Det svenska solcellsföretaget Nlab Solar får 17,3 miljoner kronor från EU för att bygga en fabrik för tillverkning av grätzelsolceller i Sverige. Byggstarten är satt till i år.
Pengarna som Nlab Solar nu får från EU ska gå till en första pilotfabrik för tillverkning av Grätzelceller, ofta benämnda tredje generationens solceller. Finansieringen sker inom ramen för EU-programmet LIFE+.

Fabriken ska byggas i Stockholm med början i år, för att stå klar nästa år. Den kommer att bli 1000 till 1500 kvadratmeter stor och ska på sikt tillverka 50 kvm solceller om dagen. Totalt handlar det om en investering på 40 miljoner kronor.

Företagets plan är att anställa ytterligare 15 personer inom det närmaste året för att få igång kommersialiseringen.

– Genom etableringen av pilotfabriken här i Stockholm tar vi ett stort steg mot kommersialisering av tredje generationens solceller. Vi har målsättningen att en kvadratmeter solcellsfasad skall försörja en kvadratmeter kontor och vi vill börja här i Sverige, säger Giovanni Fili, vd på Nlab Solar, i ett pressmeddelande.

Företagets solceller är främst tänkta att användas på fasader eller integrerade i byggnader. Genom en speciell patenterad fotonisk kristall har Nlab lyckats öka verkningsgraden vid omvandlingen av solljus till elektrisk energi, vilket gör att solcellerna även påstås fungera tillfredställande vid indirekt och diffust ljus.

Det som fångar upp ljuset i grätzelsolceller är en organisk färg som målats på ytan. Tekniken kan liknas vid en artificiell fotosyntes där ett färgämne fångar upp solljus. Grätzelellerna kallas därför också för färgsensibiliserade celler eller Dye Sensitized Cells (DSC) (se länk).
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus