JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slutspelat för Walkman

Slutspelat för Walkman

Manicken som var höjden av cool 1979 - Sonys bärbara kassettspelare Walkman - går i pension. De sista exemplaren säljs nu i Japan. Men i Kina lever Walkman vidare.
En Sony Walkman (eller Freestyle som den av någon outgrundlig anledning marknadsfördes som i Sverige) var det trendigaste man kunde ha kring 1980. Den lilla bärbara stereospelaren i blåskimrande metall var lika ikonisk då som Iphone är idag.

Enligt legenden togs den fram av en ambitiös ingenjör, Nobotushi Kihara, för att Sonys styrelseordförande Akio Morita skulle kunna lyssna på musik under sina många långa flygresor. När den började säljas 1 juli 1979 blev succén omedelbar.

Sedan dess har produkten utvecklats, höljet har gått från metall till plast och fått lite rundare, mindre Volvo 760-liknande former. Nyheter som fjärrkontroll och battersparfunktioner har tillkommit, men samtidigt har extrafunktioner från ur-Walkman rationaliserats bort som mikrofon och extra hörlursuttag.

Med tanke på att kassettbandet sedan länge känns utdaterat, ersatt av cd, mp3 och Ipod, är det kanske inte så konstigt att sista kapitlet nu skrivs. Efter 220 miljoner tillverkade kassettspelar-Walkman avslutade Sony produktionen i Japan i april. Och nu säljs den sista batchen i japanska butiker, skriver nyhetsbyrån AP.
 
Kanske finns dock ett liv efter pensionen. För Sony håller öppet för fortsatt produktion i Kina, om efterfrågan finns i övriga världen, säger Sonys talesperson Hiroko Nakamura till AP.

Varumärket Walkman lever dock vidare, bland annat i några av Sony Ericssons mobiltelefoner.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)