JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina har snabbaste superdatorn

tianjinKina har
snabbaste superdatorn

Ett superdatorcenter i Tianjin i nordöstra Kina har kickat igång en superdator med en kapacitet på 2,5 petaflops. Den är därmed snabbast i världen – en titel som USA brukar lägga beslag på.
Prestanda är uppmätt med hjälp av algebrabiblioteket Linpack. Den näst snabbaste datorn klarar 1,8 petaflops och finns på ett forskningslaboratorium Tennessee i USA.

Superdatorernas nya superman heter Tianhe 1A. Dess föregångare Tianhe 1 rankades som femte snabbaste dator när den lanserades i oktober i fjol.

Komponenterna är amerikanska: 14 336 CPU:er av märket Intel Xeon och 7 168 grafikkort av märket Nvidia Tesla. Den amerikanske superdatorforskaren Jack Dongarra anser dock att den stora prestationen i Tianhe-1A ligger i nätverkstekniken. Den är dubbelt så snabb som standarden Infiniband.

– Det är teknik som de själva tagit fram. De tar superdatorberäkningar på stort allvar och gör seriösa investeringar, säger han till den amerikanska tidningen New York Times.

Jack Dongarra tror att ytterligare en av de fem översta datorerna på Top500-listan över de snabbste superdatorerna kommer att vara kinesisk när han publicerar listan i november.

Nvidia har skickat ut ett pressmeddelande om rekordet. Företaget konstaterar nöjt att det är grafikkorten som gör det stora beräkningsarbetet i Tianhe 1A. Motsvarande prestanda utan grafikkort skulle enligt Nvidia kräva 50 000 CPU:er, ta upp dubbelt så stor lokal och göra av med tre gånger mer energi högre effekt –12 MW istället för 4 MW. 

USA har toppat superdatorligans Top500 så länge rankningen funnits, med ett avbrott för en japansk ledning mellan 2002 och 2004.

Den japanska inbrottet kom på sin tid som en överraskning. Men det kinesiska har enligt Jack Dongarra legat i luften.

2,5 petaflops är detsamma som 2,5 x 1015 beräkningsoperationer per sekund.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)