JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiber till alla i Stockholm
Det kommunala bredbandsbolaget Stokab har hittills i år anslutit 94 000 hushåll och räknar med att nå samtliga flerfamiljshus i Stockholm senast 2012. Ändå har Sverige tappat den europeiska fiberledartröjan till Litauen.
– Vi räknar med att nå 170 000 hushåll till jul, säger Stokabs informationschef Anders Broberg till tidningen Computer Sweden.

Han tror också att målet - samtliga 400 000 hushåll i flerfamiljshus i Stockholm - kommer att vara nått lagom till utgången av 2012. Och han poängterar att det inte är några skattepengar inblandade. Investeringen på 1,5 miljarder kronor bekostas av Stokabs vinstmedel, skriver Computer Sweden. Någon plan för villor och radhus har dock inte Stokab.

Stokab bekostar dragning av fibern fram till huset och installation av en nod i källaren. Därefter får fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen efter eget skön installera nätet i fastigheten, och teckna avtal med operatör.

Just den modellen används av runt hälften av Sveriges fiber-till-hemmetanslutningar, enligt färsk statistik från intresseföreningen FTTH Council Europe. Sverige har flest fiberanslutna hushåll av alla europeiska länder - 570 000 per i juni i år - men har inte längre störst andel av hushållen anslutna. Den positionen togs i fjol över Litauen, mycket tack vare en storsatsning från den Teliasoneraägda operatören Teo LT (länk). Litauen har numera nära 21 procent av hushållen anslutna, mot Sveriges 13 procent.

Statistiken, som presenterades på mässan Broadband World Forum i Paris i förra veckan, visar också att bara 17 av EU:s 27 medlemsländer har fiber till mer än 1 procent av hushållen. Och ökningen sker snabbast i östra Europa. Förutom Litauen ligger även Slovenien, Slovakien, Estland och Bulgarien bland de åtta i toppen, där även Danmark och Norge huserar.

Just Bulgarien är det land där fiber till hemmet för närvarande byggs ut snabbast, tätt följt av Litauen och Rumänien. Att utbyggnaden går så snabbt i östeuropa beror till stor del på bristen på kopparnät i de länderna, vilket skapar ett starkt behov av nya fasta anslutningar, konstaterar organisationen.

– Inkluderar man Ryssland finns idag majoriteten av Europas fiber till hemmet-anslutningar i östra Europa, kommenterar Chris Holden, vd för FTTH Council Europe.

Stora länder som Frankrike och Italien ligger i botten på ligan. Och i Tyskland, Storbritannien och Spanien har utbyggnaden av fiber till hemmet knappt påbörjats - penetrationen där ligger under 1 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)