JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Habia minskar med 30
I våras lade Habia Cable ett varsel för Söderforsfabriken (länk). När förhandlingarna var klara i torsdags stod det klart att 22 kollektivanställda och åtta visstidsanställda får gå.
– Det var en overklig känsla som fyllde mig när min närmaste chef kom och lämnade ett skriftligt besked om att jag är uppsagd. Jag trodde inte det var sant. Det var också svårt att förstå varför så många varslades i juni, 27 anställda. Jag menar, vi har fullt upp, säger Monica Zaldivar till Uppsala Nya Tidning.

Uppsägningarna beror på att företagets största kundgrupp, tillverkare av antenner till mobiltelefonsystem, sedan flera år koncentrerat produktionen till Kina. För att möta kundernas behov har Habia Cable redan idag mer än hälften av tillverkningen av antennkabel i Kina. Nu flyttas all tillverkning av den produkten till Kina.

– Förklaringen till att vi flyttar en del av produktionen till Kina är lönsamhetsskäl. Under den allmänna lågkonjunkturen drabbades vi av en kraftig ordernergång, som allt eftersom har återhämtat sig, trenden är att den nu åter igen börjar gå upp. Vi har som så många andra företag lagt besparingsprogram och det har lett till att vi nu fått ett bättre resultat. Vår ambition är självklart att orderingången vänder och blir stark igen, det skulle kunna leda till att vi återanställer dessa tjänster, säger företagets personalchef Mona Cunningham till Uppsala Nya Tidning.

För tre år sedan hade Habia Cable i Söderfors 150 anställda, efter uppsägningarna är personalstyrkan nere i 75 personer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)