JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Ericsson kan tänka sig att under rätt omständigheter gå in som ägare till telenät för att maximera utnyttjandet av näten. Denna variant på företagets affärsidé kan komma att testas i Afrika.
Tjänstesidan – uppbyggnaden och driften av telenäten – blir allt viktigare för Ericsson som är störst i världen på området. Nu signalerar företaget att man även kan tänka sig att tillsammans med finansiella partner köpa och äga näten om förutsättningarna är de rätta.

– Ericsson är inte intresserat av något rakt köp och återuthyrning (sale-leaseback). Vad som skulle vara intressant för oss är att kunna dela näten, och använda transmissionskapaciteten för att även betjäna andra kunder, säger Valter D'Avino, vice vd för området tjänster, till nyhetsbrevet Fierce Wireless.

Modellen är på väg att provas i Afrika och Mellanöstern.

– Vi diskuterar framför allt med operatörer som är verksamma i flera länder, säger han till nyhetsbrevet och nämner operatörer som Etisalat från Förenade Arabemiraten, Zain från Kuwait och indiska Bharti Airtel som alla är stora aktörer i Afrika och sydöstra Asien.

Ericsson har sedan 2002 fått över 200 kontrakt på nätdrift, och hanterar totalt drygt 750 miljoner abonnenter i dessa nät. De första nio månaderna i år stod försäljningen av tjänster för 15,8 miljarder kronor, upp 28 procent från motsvarande period i fjol.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)