JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LCD-företag får böta 6 miljarder kronor
EU-kommissionen delade idag ut böter till sex tillverkare av LCD-skärmar som bildat en kartell för att hålla priserna uppe. Straffet blev sex miljarder kronor (länk).
– Utländska företag lika väl som europeiska måste förstå att om de vill göra affärer i Europa så måste de spela ett rent spel. Företagen som berörs visste att de bröt mot konkurrensregler och försökte dölja verksamheten. De enda vi kommer att visa förståelse för är de företag som avslöjar karteller och hjälper oss att bevisa deras existens, säger biträdande EU-kommissionären Joaquín Almunia i ett pressmeddelande.

De sex företag som nu bötfälls samarbetade från oktober 2001 till februari 2006 kring prissättning på LCD-paneler till bland annat tv-apparater och datorskärmar. Samsung Electronics  och LG Display från korea liksom taiwanesiska AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes och HannStar Display Corporation samarbetade bland annat om prissättningen inklusive prisspann och minimipriser. De delade också med sig av produktionsplaner, uppgifter om kapacitetsutnyttjande och andra uppgifter som har inverkan på prissättningen. Under de fyra åren träffades företagen runt 60 gånger huvudsakligen på hotell i Taiwan för att utbyta information.

Enligt EU-komissionen visste företagen att de bröt mot EU:s konkurrenslagstiftning och de vidtog därför olika åtgärder för att hålla mötena hemliga.

Av de sex företagen slipper Samsung att betala en enda krona eftersom företaget berättade om kartellen och dessutom har hjälpt EU-komissionen med utredningen.

Bötesbeloppen för de övriga företagen står i relation till deras försäljning under tidsperioden. LG Display får dock en rabatt på 50 procent för sin medverkan i uppklarandet av kartellen, AU Optronics får 20 procents nedsätting och Chunghwa Picture Tubes 5 procent.

Tilläggas kan att det pågår ett antal olika processer i USA kring LCD-tillverkarnas kartell (länk).

 Bötesbelopp
Rabatt
Samsung
 0 €
 100%
 LG Display
 215 M€
 50% (viss rabatt för 2006)
 AU Optronics
 116,8 M€
 20%
 Chimei InnoLux Corporation
 300 M€
 0%
 Chunghwa Picture Tubes 9,025 M€
 5%
 HannStar Display Corporation 8,1 M€
 0%
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)