JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AT&T utmanar app-butikerna

Amerikanska teleoperatören AT&T tar fram en utvecklingsmiljö för appar som fungerar på alla mobiler med webbläsare. Det är en utmaning mot dagens modell där Apple, Nokia, Google och andra har exklusiva app-butiker för sina plattformar.
Marknaden för användarprogram till smartmobiler är djupt fragmenterad och vem som har flest appar i sin butik – Apple eller Android –  är en fråga som följs av alla med ekonomiska intressen i mobilbranschen.

Nu drar teleoperatören AT&T en lans för appar som river väggarna mellan app-butikerna. Knepet är att skriva apparna i HTML  som är ett språk som alla webbläsare kan hantera och därför ger program som fungerar över hela linjen av smartmobiler, och som bonus även på datorer vare sig det är pc, Mac eller Linux – allting som har en webbläsare.

I mars släpps en betaversion av en utvecklingsmiljö som du kommer att kunna hitta på www.developer.att.com/HTML5 (länken fungerar inte i skrivande stund).

AT&T räknar med att majoriteten av nya smartmobiler i dess eget mobilnät kommer att stödja HTML5 vid mitten av året.

Nackdelen med HTML-appar är att de har sämre prestanda,  tråkigare gränssnitt och begränsad funktionalitet jämfört med de plattformsspecifika app:arna, och därför inte helt och hållet kan ersätta dessa. En kommande version av HTML – HTML5 – kommer delvis att råda bot på detta.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)