JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kör Nokias och Intels mobilplattform Meego på en kärna från Zebor istället för på Linux så går Meego fyra gånger snabbare. Det är erbjudandet från Kistabolaget Zebor Technology.
Zebor Technology är just nu i färd med att ersätta Linuxkärnan i Nokias och Intels plattform Meego med en egen operativsystemskärna som har arbetsnamnet ”Zlinux”. En första version av Meego-på-Zebor beräknas vara klar om tre månader. Ett år senare hoppas man kunna släppa produkten skarpt.

Huvudpoängen är att Zlinux, enligt Zebor Technology, har bättre prestanda än Linux. Eller samma prestanda med lägre energiförbrukning.

En möjlig kund är tillverkaren av exempelvis en Meego-surfplatta som fritt kan välja mellan att köra den på Linux eller Zlinux. Den som utvecklar appar påverkas inte av huruvida Meego körs ovanpå Linux eller Zlinux.

Berth-Olof Bergman
Berth-Olof
Bergman
– Ett bolag som kör Meego idag får en accelerator, och har kvar de för- och nackdelar som Meego har mot till exempel Android, säger Zebors grundare Berth-Olof Bergman.

En nackdel är att kunden får betala pengar till, och sätta sig i knät på lilla Zebor, medan Linux är gratis och stöds av ett stort community.

– Det stämmer att det kostar pengar, och man köper från en leverantör som man binder upp sig till, säger Berth-Olof Bergman.

– Så det är en nackdel. Eller fördel, om man så vill – vi tar ansvar för vår produkt. Alternativet är att köpa support från Canonical eller något annat bolag.

– Vi tar precis som alla leverantörer av operativsystem och embedded-mjukvara ett stort ansvar för våra produkter. Det här är den vanliga problematiken mellan öppen källkod och kommersiell. Vår lösning liknar Android, som ju inte är helt öppet det heller.

Zebor åtar sig support och specialanpassaning.

Meego är bara början. Iden om att byta ut Linuxkärnan mot någonting effektivare skulle kunna tillämpas på fler områden.

– Vi kommer att tillhandahålla Zlinux för alla distributioner som vill använda den. Vi kommer också att ha en egen optimerad distribution, säger Berth-Olof Bergman.

Konceptet kan förmodligen även användas Googles smartmobiloperativsystem Android.

– Android är inte öppet, så vi kan inte vara säkra på att kärnans gränssnitt är densamma som för de öppna distributionerna. Dock är det mycket troligt att Zlinux fungerar för Android också.

Amerikanska Lynuxworks har en lösning liknande Zlinux sedan ett decennium. Företagets operativsystem Lynx OS kan köra program kompilerade för Linux. Det finns dock skillnader mellan de tekniska uppläggen. Och en skillnad i målgrupp – LynxOS har sin stora användning i militära realtidstillämpningar.

Zebor Technology stöds av innovationssfären Stockholm Innovation and Growth.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)