JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Människolik ABB-robot monterar elektronik

Frida

Människoliknande ABB-robot
monterar elektronik

Den liknar en människa och ska kunna arbeta sida vid sida med människor för att tillverka konsumentelektronik. Frida, som ABB:s konceptrobot döpts till, är betydligt flexiblare och ofarligare än dagens monteringsrobotar.
Idag är det svårt att använda robotar annat än till vid riktigt stora volymer. Det är helt enkelt snabbare och mer flexibelt att låta människor utföra monteringsmomenten än att programmera robotar som visserligen är snabba men som inte är särskilt flexibla eller lätta att flytta. Dessutom är de farliga att komma i närheten av.

Det är här som Frida kommer in. De nya robotar som utvecklas ska se mer människolika ut, arbeta mer självständigt, lära sig över tiden och arbeta säkert tillsammans med människor.

Specifikationen omfattar också krav på dubbla, människoliknande och vadderade armar för flexibilitet och säkerhet. Dessutom ska roboten ha ett snabbt och flexibelt rörelsemönster och kunna bäras från en arbetsplats till en annan.

För att öka rörligheten i armarna har dessa fått sju leder och inte sex som är normalt idag.

Frida är utvecklad inom EU-projektet Rosetta med ABB som koordinator. Projektet startade 1 mars 2009, ska pågå i fyra år och har en budget på 10 miljoner euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)