JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdioder snart på museum
Är lysdioder bättre än konventionella ljuskällor för museiändamål? Påverkar de utställningsföremålen annorlunda? Kan de ge en bättre upplevelse? De frågorna ska en studie vid Tekniska högskolan i Jönköping besvara.
Utan ljus går det förstås inte att uppleva kulturarvet på våra museer. Men ljus har också en nedbrytande effekt på många museiföremål. Kan lysdioder vara svaret? Den frågan ska Tekniska högskolan i Jönköping svara på, i samarbete med Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet.

– De nya ljuskällorna är ett område där frågorna är många. Påverkar de museiföremål på andra sätt än traditionella lampor? Kan vi fortsätta mäta ljusnivåer på samma sätt? Hur påverkas klimatet? Att bygga upp och sprida kunskap och erfarenheter kring dessa frågor ingår i Riksantikvarieämbetets uppdrag, säger Gabriella Ericson, projektledare på Riksantikvarieämbetet, i en pressrelease.

Studien ska undersöka de ljuskällor som finns på marknaden idag, titta på trenderna bland museerna och utreda metoder för riskbedömning. Rapporten väntas bli färdig inom ett år.

Ambitionen är att ge konservatorer, intendenter, ljussättare och utställningsarkitekter bättre kunskap när de ska välja ljussättning. Kunskaperna ska gälla såväl bevarandet av museiföremålen som ljuskällornas möjligheter att ”förmedla och gestalta kulturarvet” som det står i pressreleasen.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)