JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den tyska staten satsar en miljard euro under de närmaste två åren för att hjälpa den inhemska bilindustrin utveckla elektriska bilar. Målet är att landet ska bli världsledande när det gäller elbilar och att det ska finnas en miljon elektriska bilar på de tyska vägarna år 2020.
Att bilindustrin är en nationell angelägenhet i nära nog alla länder är ett faktum. Det är inte marknadskrafterna, utan den politiska inställningen som håller bilindustrin under armarna världen över, möjligen med undantag för Sverige.

Nu är det den tunga industrinationen Tyskland som vill staka ut framtiden för sin bilindustri. Den tyska regeringen sätter därmed in ett paket åtgärder, där målet är att nationen ska bli världsledande både vad gäller utveckling och försäljning av elbilar.

I veckan lovade landets förbundskansler Angela Merkel att den tyska staten satsar ytterligare en miljard euro på forskning och utveckling inom elfordons- och batteritekniken fram till 2013. De två största utmaningarna, enligt Merkel, är att utveckla batterier som ger längre körsträcka samt att bygga upp en infrastruktur för att ladda batterierna.

Samtidigt kommer staten att stimulerar elbilsförsäljningen i landet med skattebefrielse, egna snabbfiler i storstäderna samt fria parkeringsplatser där bilarna ska kunna laddas med garanterat grön el.

Som motåtgärd satsar den tyska industrin runt 17 miljarder euro på forskning och utveckling samt produktion av elbilar under de närmaste tre till fyra åren.

– Vi har kommit igång sent men nu är det klart att politiker, industrin, facket och forskningen i landet gemensamt ska göra Tyskland till världens ledande elbilsmarknad när det gäller utveckling, tillverkning och försäljning av batteridrivna fordon, sade Angela Merkel vid ett möte med bilindustrin i veckan.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)