JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

pc-säljPekplattor tros stjäla pc-kunder

Pc-försäljningen under första kvartalet i år var snäppet lägre än året innan. Det konstaterar förvånat analysföretaget IHS Isuppli och gissar att pekplattor stulit kunder från pc-tillverkarna.
Tre av de fem största pc-tillverkarna sålde färre pc under första kvartalet 2011 jämfört med året innan. Mest minskade Acer med 20 procent. Företaget säljer en betydande andel netbooks, vilken är den kategori pc-produkter som ligger konceptuellt närmast pekplattor av typen Apple Ipad.

IHS Isuppli är förvånat eftersom det sista kvartalet 2010 tvärtom slog rekord och var fem procent högre än året innan.

En analytiker spekulerar att konsumenterna är ”förvirrade” av de pekplattor som dykt upp på marknaden, särskilt under första kvartalet – ”de vet inte riktigt hur pekplattor och pc förhåller sig till varandra”, kommenterar han.

Preliminära siffror för första kvartalet 2011 säger att det såldes 0,3 procent färre stationära och bärbara pc-datorer jämfört med året innan. Enligt IHS Suppli drar företagsförsäljningen upp siffran, och privatförsäljningen drar ner den.

Vad gäller helårsförsäljningen av pc ser dock IHS tydligt och klart i kaffesumpen att 2011 kommer att öka med åtta procent från de 345 miljoner pc som såldes år 2010, som i sin tur enligt bokföringen var 14 procent fler än de som såldes under 2009.

HP är störst med en knapp femtedel av pc-marknaden, följd av Dell, Acer och Lenovo med en dryg tiondel var – tillsammans äger de fyra drygt halva marknaden.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)