JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fujitsu satsar på ny transistorteknik

SuVoltaFujitsu satsar på ny transistorteknik

Den amerikanska uppstickaren Suvolta har utvecklat ett SRAM-minne som drivs med 0,42 V att jämföra med typiska 0,8 V. Denna demonstration har övertygat Fujitsu om att använda tekniken i hela sin produktportfölj. Tekniken lovar halverad energiförbrukning.
Tekniken kallas Powershrink och fungerar i standard-CMOS. Fujitsus första skarpa produkter ska släppas under andra halvåret av 2012.

Broadcom, VLSI, Arm och Cypress har författat glödande hyllningar till Powershrink. Enligt Cypress betyder Powershrink att komplex teknik som EUV, FD-SOI och FinFET kan skjutas på framtiden. Broadcom beskriver den potentiella betydelsen för halvledarindustrin som ”dramatisk”. Arm säger ”innovativ” och VLSI säger ”otrolig”.

SRAM-minnet på 220 miljoner grindar tillverkades i en av Fujitsus 65 nm-fabriker, och hade acceptabelt processutfall.

Just nu testas tekniken i 28 nm i enkla strukturer om några hundra grindar vardera. Suvolta hävdar att utfallet är acceptabelt  även i denna storlek, även om det återstår att bevisa.

– Vi vet att tekniken är skalbar, säger företagets vd Bruce McWilliams till Elektroniktidningen.

Grunden för Powershrink är en teknik att bygga transistorer kallad DDC (Deeply Depleted Channel). Med den kan spänningen över Suvoltas Jfet (junction field effect transistor) styras mycket exakt utan att signaleringshastigheten påverkas.

Därutöver består produkten Powershrink av kretsar och designmetoder optimerade för DDC.

Enligt Suvolta kan man med hjälp av tekniken sänka matningsspänningen med minst 30 procent och minska läckströmmarna med minst 80 procent, med bibehållen prestanda.

Suvolta är tidigare känt under namnet DSM. Företaget har idel kiselveteraner ombord. Teknikchef är Scott Thompson, som under tretton år var Intel Fellow och ledde detta företags processutveckling mellan 1992 och 2004. Det var Scott Thompson som upptäckte DDC:s fulla potential när han utvärderade tekniken.

– Jag kollade mina kalkyler på nytt. Efter en månad var jag själv övertygad. Men det tog oss ett helt år att bygga SRAM. Och de mest konservativa på företaget var inte inte övertygade förrän vi kom tillbaka med SRAM-minnet från fabriken.

Här berättar Suvolta mer om DDC och Powershrink: länk.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)