JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nollar störsändaren

Nollar störsändaren

De två företagen Qinetiq och Novatel har tillsamans tagit fram en fasstyrd antenn som ”nollar” störsändare så att till exempel en stridsvagn obehindrat kan ta emot positioneringssignaler från GPS-satelliter.
Den nya antennmodulen som döpts till Gajt (GPS Anit-Jam Technology) kan ersätta en befintlig extern antenn. Modulen ser ut som en tårta och är 290 mm i diameter. Den har en ingång för antennkabeln och en ingång för kraftmatningen.

Under skalet finns sju antennelement som med hjälp av den inbyggda intelligensen skapar en antennlob som undertrycker signalen från upp till sex störsändare, så kallad nollning. Exakt hur stor undertryckningen av störsignaler är, eller hur snabbt formen på antennloben ändras framgår inte av databladet

Gajt tilverkas i Kanada och uppges vara världens första kommersiella antennmodul som automatiskt klarar av att nolla störsändare.

Störsändare är visserligen förbjudna i många länder men kan enkelt beställas för så lite som 30 dollar via Internet. Hur mycket Gajt kostar framgår inte av pressmeddelandet däremot påpekas att det enbart behövs exporttillstånd från Kanada och Storbitannien för att få köpa den.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)