JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Töjbar elektronik berättar hur du mår

Töjbar elektronik
berättar hur du mår

Uppsalaforskaren Zhigang Wu har tillsammans med forskarkollegor på företaget Laird tagit fram en trådlös sensor som tål att böjas och töjas. Sensorn kan till exempel mäta kroppsrörelser och trådlöst skicka informationen direkt till en dator. Resultaten presenteras i tidskriften Advanced functional materials.
De senaste framstegen inom µFSRFE (mikrofluidal och böjbar radiofrekvenselektronik) visar det är möjligt att kombinera konventionella elektronikkomponenter som inte tål att böjas med kanaler i elastomer fyllda av flytande metall. Metoden gör det möjligt att bygga system som efter kraftig mekanisk deformering klarar av att återgå tillbaka till sin ursprungsform.

Sådan elektronik kan anpassa sig till nästan alla krökta och rörliga ytor på en människa eller en robot och på så sätt agera som ett andra lager smart e-skinn för hälsoövervakning eller för fjärrstyrning

Zhigang Wu har i samarbete med forskare på företaget Laird Technologies tagit fram en trådlös µFSRFE-sensor bestående av en multifunktionell antenn integrerad med ett vanligt, stelt kretskort. Designen möjliggör trådlös mätning av upprepade böjningar över en stor yta eller rörliga delar.

Den nya sensortekniken kommer att möjliggöra en uppsjö av nya applikationer som tidigare bara funnits på filmduken skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)