JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätneutralitet blir lag i Nederländerna idag
Nederländerna blir det första land i Europa och det andra land i världen att stifta en lag som förbjuder teleoperatörer att diskriminera mellan tjänster levererade över Internet.
Att blockera, nedprioritera eller ta extra avgifter för internettelefoni eller sms-liknande tjänster blir olagligt för mobiloperatörer i Nederländerna. Detta efter en omröstning som kommer att gå igenom senare idag.

Lagen skulle egentligen ha klubbats igår, men en ledamot röstade fel av misstag och så omröstningen går i repris.

Nederländerna är det första EU-landet att tillgripa lagstiftning. EU-kommissionen kan tänka sig att ta initiativ till en EU-övergripande råd eller lagstiftning men inväntar just nu en utredning som väntas bli klar innan årets slut.

Enligt rapporter till EU-kommissionen har mobiloperatörer i Österrike,  Tyskland, Italien, Nederländerna, Italien Portugal och Rumänien använt sig av affärsmetoder av detta slag.

Chile lagstiftade i fjol att all internettrafik skulle behandlas lika.

Operatörer har motsatt sig lagstiftning.

– Transparens är visserligen viktigt. Men samtidigt är det viktigt att operatörer kan administrera trafik, hantera växande trafikvolymer och introducera differentierade paket med tjänster, tillämpningar och priser. – det hjälper dem att upprätthålla sina investeringar i nästa generationers nät, säger Thierry Dieu informationschef på den europeiska operatörsorganisationen Etno till mediabolaget IDG.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)