JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LG: Tredje världen får Diiva först

Kaveh KianiLG Electronics:
Tredje världen får Diiva först

Under andra halvåret i år lanserar LG Electronics tv-utrustning som använder gränssnittet Diiva – den kinesiska utmanaren av HDMI. Lanseringen sker i Kina. Europa kommer först under nästa år. Det berättar LG:s produktspecialist Kaveh Kiani för Elektroniktidningen.

Diiva

DET HÄR ÄR DIIVA
Diiva konkurrerar med HDMI om portplatser på teve, video och annan hemma-multimediateknik. Men den är mer avancerad än HDMI  – den fungerar  som en generell nätverksteknologi och kan också bära exempelvis audio, Ethernet, USB – och HDMI. 

Diiva använder Ethernetkabel, är dubbelriktad och levererar upp till 13,5 Gbit/s okomprimerad video.

Diiva står för ”Digital Interactive Interface for Video and Audio”.

Diivas hemsida är här (länk).
Det kinesiska videogränssnittet Diiva har nu mognat så långt att certifieringen av slutanvändarprodukter har inletts. Först ut att få tillstånd att klistra Diiva-logotypen på en teveapparat var LG Electronics (länk). På tur står bland annat Hisense, Konka, Skyworth och TCL.

Elektroniktidningen har fått en pratstund med LG produktspecialist Kaveh Kiani om företagets planer för Diiva.

Elektroniktidningen: Varför är LG intresserat av Diiva?

Kaveh Kiani: – Eftersom vi i huvudsak fokuserar på Home Entertainment har vi valt att lägga fokus på standarder inom ljud och bild och där passar Diiva alldeles utmärkt.

Hur står sig Diiva tekniskt i jämförelse med existerande videogränssnitt?

Jag besitter inte djupa kunskaper om själva teknologin utan sitter mer på det strategiska och marknadsmässiga hos LG. Men en av de största anledningarna till att LG har valt att bli en "promotor" av Diiva är att vi har långsiktiga planer på att lansera och producera 4K- & 8K-paneler, vilket gör att HDMI-standarden inte riktigt hinner med i samma takt i utvecklingen.

Har Diiva tagits fram för att komma undan de licensavgifter som finns för exempelvis HDMI?

– Den globala tv-marknaden i västvärlden börjar bli mättad. Då är det i utvecklingsländerna den stora kvantitetsökningen kommer att komma. LG har därför lagt fokus på att implementera tekniker och standarder där det inte förekommer licensiering. Profit margin kommer att ligga i fokus för de stora leverantörerna.

Hur stort kommer Diiva att bli för LG?

– För andra halvåret 2011 så har vi planer på att lansera Diiva i Asien och då främst i Kina, medan för Europa så gäller tidigast andra halvåret 2012. Fortfarande är det en rad frågor som måste besvaras innan planerna konkretiseras inför lansering. Främst bakåtkompatibilitet med produkter på marknaden.

Vem tillverkar komponenterna till LG:s Diivaimplementeringar?

– För tillfället använder vi oss av flera leverantörer. Det är fortfarande i ett för tidigt stadium för att bestämma vilken leverantör vi väljer att fortsätta med för massproduktion och eftersom vi inte har valt ut någon så kan jag inte avslöja vilka vi diskuterar med.

Är tekniken mogen?

– Tekniken är fortfarande i utvecklingsstadiet, men generellt sätt så är time-to-market för oss inom Home Entertainment ganska kort. Just nu utför vi en rad olika kompatibilitetstester för att säkerhetskälla funktionalitet mellan DVT-tuner, panel och hårdvara.

Finns det planer på en fiberoptisk version av Diiva?

– Inget som vi har lagt fokus på för tillfället.

Trådlöst?

– Diiva fokuserar för tillfället endast på att ta fram en trådad version men det pågår kompatibilitetstester för integrering av Wi-fi-direct och WHDI.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)