JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilt största halvledarkunden
Produkter för trådlös kommuniikation kommer i år åter att gå förbi datorer som det största segmentet på halvledarmarknaden, spår analytiker på IHS.
Tillverkare av mobiltelefoner och surfplattor kommer i år att köpa halvledare för 55,4 miljarder dollar, en ökning med nästan 11 procent jämfört med ifjol. På pc-sidan blir ökningen bara någon procent, till 53,1 miljarder dollar. Mobilsidan växer därmed om pc-segmentet, enligt en rapport från analyshuset IHS.

Skillnaden kommer att accentueras än mer under 2012, spår rapporten, som säger att marknaden kommer att i allt högre grad fokusera på mobila, Internetanslutna produkter.

– Marknaden för smartmobiler och surfplattor blomstrar. Det ger en kraftig försäljningsökning för alla typer av halvledare för trådlös teknik, som basbandskretsar, applikationsprocessorer och mobilt minne. Samtidigt minskar tillväxten på pc-sidan, konstaterar analytikern Wenlie Ye på IHS i ett pressmeddelande.

I statistiken ingår alla typer av mobilterminaler, inklusive surfplattor, samt basstationer och annan trådlös infrastruktur. På pc-sidan ingår stationära och bärbara datorer samt servrar. Dock räknar IHS inte in tillbehör som skrivare och externa hårddiskar.

Pc-marknaden var under många år det största segmentet för halvledarförsäljning. Mobilsidan gick förbi första gången 2008, och var störst även 2009. År 2010 stack pc-sidan upp i ledningen igen, men bara temporärt. IHS säger nu att mobilt kommer att vara det största segmentet inom överskådlig tid.

Utvecklingen har också gjort att Apple gått förbi Hewlett-Packard som den största köparen av halvledare, en ledning som IHS tror kommer att öka de närmaste åren. Drygt 60 procent av Apples halvledarinköp går till Iphone och Ipad. Hos HP går drygt 80 procent av halvledarna till pc och servrar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)