JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lampbyte på krogen kan spara 190 GWh per år

Trots att kylar, frysar och diskmaskiner har blivit mångdubbelt energieffektivare förbrukar svenska restauranger lika mycket energi idag som för 20 år sedan, hävdar Energimyndigheten. Orsaken är att belysningen släcks mer sällan numera. Men med energieffektiva alternativ skulle elnotan kunna kapas med 20 procent, menar myndigheten
Den svenska hotell- och restaurangsektorn förbrukar lika mycket el idag som 1990. Detta trots att köksutrustningen blivit betydligt mer energieffektiv genom åren. I dagens hotell slukar köksutrustningen, ventilationen och belysningen tillsammans nära 60 procent av den totala elen som används, hävdar Energimyndigheten.

Orsaken till att den totala elanvändningen inte minskat är att belysningen hålls tänd 70 procent fler timmar idag än för 20 år sedan.

– Om alla glödlampor, konventionella lysrör och ventilationsaggregat skulle bytas ut skulle elanvändningen kunna minska med 20 procent eller 190 GWh under ett år. Det motsvarar el till 7 600 eluppvärmda villor, konstaterar Helen Magnusson, projektledare vid Energimyndigheten.

Energiinventeringen är gjord inom myndighetens projekt STIL2.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)