JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Osram ger igen – stämmer LG och Samsung
Vita lysdioder från LG och Samsung använder teknik som Osram patenterat, hävdar Osram, och stämmer de två företagen i Sydkorea. Det är den senaste utvecklingen i ett patentkrig mellan Osram och Samsung som började i somras. LG deltar på Samsungs sida.
Osram har stämt de båda företagen av samma skäl i Kina, Tyskland, Japan och USA. Stämningarma handlar enligt Osram om teknik som Philips, Cree, och Nichia tecknat korslicenser med Osram om.

– Vi respekterar andras äganderätt och förväntar oss att andra marknadsaktörer gör detsamma, säger Osrams vd Aldo Kamper.

För att tvinga fram den respekten ber Osram domstolen att förbjuda de produkter som inkräktar på patenten, som handlar om vita lysdioder, om ytmontering, om elektrisk och termisk förbindning och om fosforbaserad teknik. Dessutom vill Osram ha skadestånd med ränta. Och dessutom vill Osram att vissa patent från LG och Samsung ska ogiltigförklaras.

Osram utkämpar ett patentkrig mot Samsung. Det här är bara den senaste fronten som öppnas. Samsung stämde i somras Osram i Sydkorea och USA för intrång på åtta LED-patent. Liksom Osram vill Samsung ha motståndarens patent ogilitigförklarade. Och liksom Osram har Samsung bett en domstol förbjuda produkter från Osram i USA – det gäller Osrams produkter Topled, Dragon, Oslon, Ceramos, och Oslux och produkter i vilka de används –  teveaparater, belysning, fordon, projektorer och mobilskärmar.

Samsung avfärdar Osrams stämning med att den bara tycks gå ut på att få Samsungs stämning att dra ut på tiden. Brösttonerna är lika djupa som Osrams:

– Samsung LED är mycket stolt över sin innovativa LED-teknik, för vilken det belönats med ett flertal patent jorden runt. Samsung LED kommer kraftfullt att försvara  sin intellektuella egendom och dessa stämningar reflekterar Samsungs beslutsamhet i detta försvar.

LG har anslöt sig för en månad sedan till Samsung och de bekrigar Osram tillsammans i rätten.

Enligt en rankning från Strategies Unlimited var Samsung den näst största LED-komponenttillverkaren 2010 efter Nichia. Osram låg trea, LG på delad sjätteplats. Philips och Seoul Semicionductor delade fjärdeplatsen.

Osram är en enhet i tyska industrigruppen Siemens.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)