JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även Gartner sänker halvledarprognosen

Från att tidigare ha trott på en tillväxt för halvledarmarknaden på 5,1 procent i år säger analyshuset Gartner nu att prognosen slutar på minus 0,1 procent. I förra veckan spådde kollegorna på Semico Research ett minus på 1,6 procent.
"En snabb försäljningsminskning" är Gartners beskrivning av marknadens beteende just nu, och analysföretaget tror därmed att årets totalförsäljning landar på 299 miljarder dollar, ner 0,1 procent från fjolåret. Så sent som i somras trodde Gartner på en ökning med 5,1 procent.

Gartner hänvisar till tre nyckelfaktorer – ökad lageruppbyggnad, överkapacitet hos tillverkarna och minskad efterfrågan på grund av ekonomisk svaghet.

– Halvledarbolagens utsikter för tredje kvartalet ligger långt under det normala för årstiden. Prognoserna pekar på nolltillväxt eller nedgång – det typiska är att vi ser mellan 8 och 9 procents tillväxt under tredje kvartalet, säger Gartners analyschef Bryan Lewis i ett pressmeddelande.

För pc har ökningen kommit av sig rejält. Tidigare prognoser låg kring 9,5 procents ökning i år, men de har nu reviderats till 3,4 procent. Även för mobiler har ökningsprognosen trimmats, från 12,9 till 11,5 procents ökning.

Bland halvledarna drabbas DRAM hårdast, där tror Gartner nu att minskad efterfrågan från pc-tillverkarna gör att marknaden minskar med nära 27 procent. För NAND-flash och asicar för databehandling spås dock alltjämt en uppgång med omkring 20 procent, tack vare att efterfrågan alltjämt är stark på smartmobiler och surfplattor.

I förra veckan sänkte Gartners analyskollegor på Semico Research också sin prognos för årets halvledarförsäljning, och sa då att marknaden minskar med 1,6 procent i år (länk). Semico tror dock på en stark återhämtning 2012, något som Gartner är mer tveksam till.

– 2012 är en joker. Vi har dragit ner vår prognos för 2012 från 8,6 till 4,6 procents ökning på grund av det mörknande makroekonomiska klimatet. Men sannolikheten för en ny recession i USA ökar och det skulle försämra försäljningen än mer, säger Bryan Lewis.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)