JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Facebook lutar åt Östersund

Miljöintressen gör att Facebooks svenska datacenter ser ut att hamna i Östersund i stället för i Luleå, skriver tidningen Computer Sweden.
Bolaget Pinnacle Sweden, som ska bygga ett datacenter för Facebooks räkning i Sverige, har fått byggnadstillstånd i såväl Luleå som Östersund. Beslutet i Luleå har dock överklagats av såväl Sveriges Ornitologiska Förbund som av en privatperson, vilket gör att centret sannolikt byggs i Östersund, enligt Computer Sweden.

Ornitologföreningen och privatpersonen är båda oroade över skyddet för den sällsynta tretåiga hackspetten som häckar vid Gammelstadsviken i Luleå, i vars närhet bygget var tänkt att uppföras.

I Östersund riskeras inga naturvärden, säger ordförande i Miljöprövningsdelegationen i Östersund, Lars Nyberg, till tidningen.

Datacentret kommer att bestå av tre byggnader som var och en mäter 100 x 320 meter och är 15 meter höga. Centret väntas konsumera lika mycket el som 15 000 – 20 000 eluppvärmda småhus. Ett 30-tal reservkraftaggregat ska säkra driften vid eventuella elavbrott.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)