JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Via stämmer Apple
Via stämmer Apple för patentintrång. Patenten gäller två detaljer i cpu-design. Stämningen kan vara kopplad till den pågående konflikten mellan Apple och HTC, som har starka band till Via.
Taiwanesiska Via Technologies är känd som den lilla tillverkaren av x86-pc-processorer efter Intel och AMD, där Vias nisch är lågeffekts-cpu:er. Företaget säljer bland annat små moderkort.

Stämningen lämnas till ITC (USAs handelskommission för internationella ärenden) och till Delawares distriktsrätt. Via anhåller om att Apple ska förbjudas att sälja produkterna i USA och enligt Vias stämning har Apple gjort patentintrånget ”avsiktligt”. Två dotterbolag till Via Technologies skriver under stämningen: Centaur och IP-First.

Apples bärbara och stationära datorer nämns inte i stämningen. Förklaringen är – gissar Elektroniktidningen – att Apples datorer använder x86-processorer från Intel medan de stämda produkterna använder Apples egna armprocessorer. Stämningen gäller generation två av Apple TV, som körs på Apples egen processor A4, medan generation ett, som inte stäms, kördes på en Intel Pentium M.

Patenten heter ”Method and apparatus for double operand load” (länk till US patent 6253312) och ”Instruction set for bi-directional conversion and transfer of integer and floating point data” (två patent: 6253310 och 6754811).

Tidningen The Register gissar att Apple kommer att ge pengar till Via för att dra tillbaka stämningen. Men situationen är komplicerad och har bland annat spännande kopplingar till den pågående konflikten mellan HTC och Apple.

Vias ordförande Cher Wang är ordförande för och grundare till HTC, som befinner sig i patentkonflikt med Apple om telefoner. Det antyder att HTC och Via är ute efter att koppla samman de två konflikterna.

Enligt Techreport är de tre patenten mycket starka och har använts av Via för att byta till sig rätten att använda Intels x86-instruktioner.

Patenten gäller detaljer i cpu-mikroarkitekturen som förmodligen är relevanta för A4s CPU, som bygger på Arm. Så möjligheten finns att Apple har ett kontrakt med Arm som gör att Apple kan hänvisa stämningen dit.

Via Technologies slår sig för bröstet i ett pressmeddelande, i enlighet med de ritualer som numera tillhör patentmål:

– Via har byggt upp en utförlig IP-portfölj bestående av över 5000 patent som ett resultat av betydande investeringar i teknikforskning och -utveckling av världsklass. Vi är fast beslutna att skydda våra intressen och våra aktieägares intressen när man gör intrång på våra patent.

Vill du veta mer är Techreports artikel om nyheten en bra början – inklusive kommentarerna (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)