JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boeing testflyger mikrovågskanon
Den amerikanska flyg- och försvarskoncernen Boeing har gjort den första testflygningen med ett missilburet mikrovågsvapen som kan slå ut elektronik utan att döda människor. Testerna genomfördes tillsammans med det amerikanska flygvapnet på en militärbas i Utah, USA.
Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project, eller Champ som både projektet och vapnet kallas, uppges vara ett alternativ till kinetiska vapen, det vill säga wolframstavar som avfyras från satelliter. Boeing framhåller att mikrovågskanonen i princip är ofarlig för människor medan wolframstavarna med sin höga nedslagshastighet dödar allt levande inom en ganska stor radie från nedslagsplatsen.

I testflygningen med missilen riktades och avfyrades mikrovågskanonen mot olika fingerade mål utan att styrningen av missilen påverkades.

– Det var så nära verkligheten vi kunde komma. Testet, som kombinerade Air Force Research Laboratorys kunskap om mikrovågskällor och en missil från Boeing, är början på en helt ny typ av vapen som inte dödar men som är mycket effektiva, säger Boeings Keith Coleman i ett pressmeddelande.

Champ är ett treåring projekt med en budget på 38 miljoner dollar som startade i april 2009. Boeing står för missilen och systemintegrationen medan den kraftiga mikrovågskällan kommer från  Ktech.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)