JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Billigt batteri ska lagra sol- och vindel

Amerikanska Aquion Energy håller på att utveckla ett billigt och miljövänligt batteri som tål många laddcykler – perfekt för elbolagens behov av energilagring från sol- och vindkraftverk.
Att temporärt lagra överskott från elproduktion är ett stort behov hos många elbolag, särskilt när ojämna källor som sol och vind används. Men någon billig teknisk lösning har inte funnits. Den vanligaste lösningen är att använda överskottsenergin till att pumpa upp vatten till höga nivåer för att vid behov låta vattnet driva turbiner, en metod som kräver stora investeringar och som har låg verkningsgrad.

Nystartade Aquion Energy säger sig vara lösningen på spåren, skriver tidningen Technology Review. Företaget har tillsammans med Carnegie Mellon-universitetet utvecklat ett batteri med en anod av kol och en katod av natrium och mangan, och innehåller en vattenbaserad elektrolyt. Alla ingående ämnen finns i överflöd i naturen, och batterierna blir hundra procent återvinningsbara, hävdar företaget.

Kostnaden beräknas landa på 300 dollar per kWh lagringskapacitet, vilket är en tredjedel av vad litiumjonbatterier kostar. Batterierna har testats att laddas upp och laddas ur 5 000 gånger med bibehållen kapacitet, och ska ha en verkningsgrad över 85 procent. Som jämförelse klarar vanliga blyackumulatorer sällan över 1000 cykler.

Varje cell ger strax under 2 V. De seriekopplas och byggs samman i moduler om åtta celler, som ger 15 V, som på bilden. Dessa moduler kan sedan serie- eller parallellkopplas efter behov.

– Den här tekniken kan vara det billigaste sättet för kraftbolag att lagra stora mängder energi i batterier, säger företagets grundare Jay Whitacre till tidningen.

Företaget har nyligen tagit in 30 miljoner dollar i riskkapital. Pengarna ska användas till att öka produktionen och bekosta fälttester i verkliga elnät. Hittills har företaget tagit fram försöksmoduler för 35 Wh, men nästa år hoppas Whitacre börja producera enheter med kapacitet för 500 MWh.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)