JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbolagen köper mindre
Världens halvledarbolag kommer nästa år att minska sina investeringar i produktionsutrustning med 19 procent, spår analyshuset Gartner. Stora lager och dålig efterfrågan i en inbromsande världsekonomi anges som orsaker.
Halvledarbolagens investeringar i ny produktionsutrustning är en viktig signal för vart konjunkturen i elektronikbranschen kommer att ta vägen. Gartners prognos att investeringarna nästa år minskar med 19 procent är därför ett allvarligt tecken.

Analytikerna på företaget tror att årets investeringar på 43,5 miljarder dollar nästa år kommer att gå ner med 19,2 procent till 35,2 miljarder dollar. Etablerad teknik tros bromsa kraftigast.

– Det ser ut som om kiselsmedjorna kommer att fortsätta sitt race mot ökad kapacitet på 28 nm. Men investeringarna på 45 till 90 nm saktar in, och en del utrustning från linor med den tekniken konverteras istället till 28 nm, säger Klaus Rinnen på Gartner i ett pressmeddelande.

Han konstaterar också att efterfrågan på surfplattor inte nått förväntningarna, vilket gör att tillverkare av Nand-flash blivit försiktigare i sina investeringsplaner. Testutrustning är en nisch som ser ut att klara sig aningen bättre än genomsnittet.

Investeringstakten toppade under årets första kvartal, och har sedan dess gått allt brantare utför. Redan i slutet av nästa år tror dock Gartner att investeringstakten vänder uppåt igen – för 2013 spås en uppgång på 21,6 procent, följt av två år med måttlig eller ingen tillväxt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)