JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Multiplexerade mikrovågsnät sparar spektrum
Mikrovågsbaserade nät för mobilnätens returtrafik – backhaul – kan bli åtminstone 40 procent mer effektiva, med mindre krav på spektrum som följd, om punkt-till-punktförbindelserna ersätts med intelligenta multiplexerade multipunktnät. Det hävdar brittiska Cambridge Broadband Networks, med stöd från färska kunddata.
Returtrafiken i mobilnäten måste ha en bandbredd som är minst lika hög som trafiktopparna kräver. Men alla celler i ett mobilnät har inte trafiktoppar samtidigt. Med statistisk multiplexering och multipunktsnät går det därför att låta delar av returtrafiken gå andra vägar än direkt till och från basstationen, vilket kan göra att nätet utnyttjas bättre.

Detta är grunden för returtrafiknäten från Cambridge Broadband Networks, och företaget talar givetvis i egen sak när det lyfter fram data från sina kunder som stöder tesen. Men det hindrar förstås inte att siffrorna är intressanta.

Med punkt-till-punktnät – den överlägset vanligaste formen för mikrovågsbaserad returtrafik i mobilnät – utnyttjas typiskt runt 25 procent av kapaciteten, hävdar företaget. Och säger samtidigt att dess data indikerar att multipunkttekniken ger en utnyttjandegrad på 55 procent.

Det innebär, enligt företaget, att ett mikrovågssystem som vid punkt-till-punkt kräver 20 MHz bandbredd klarar sig med drygt 12 MHz med multipunktteknik, givet att trafikbelastningen är densamma. Den oanvända bandbredden kan utnyttjas till andra sajter i samma sektor, till att expandera nätet med nya sajter, eller förtäta det med småceller.

– Fördelarna ökar när antalet multiplexerade sajter ökar, eftersom det då finns allt större möjligheter att en trafiktopp i en sajt kan finna utrymme hos andra sajter. Så till skillnad från alla andra former av mikrovågsbaserad returtrafik så blir multipunktteknik mer effektiv när nätverken blir tätare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget planerar att publicera en komplett rapport med alla data under fjärde kvartalet.






















Övre bilden visar returtrafiken från 14 basstationssajter där var och en har sin egen mikrovågslänk för returtrafiken. Den vita ytan representerar oanvänt, obrukbart spektrum. I den undre bilden visas samma trafik, men här samverkar mikrovågslänkarna tack vare multiplexering och multipunktteknik. Oanvänt spektrum – den sammanhängande vita ytan – kan då användas till andra ändamål. Diagram från Cambridge Broadband Networks.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)