JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Indien vill bli ett hårdvaruland

En mångdubblad halvledarproduktion med statligt stöd, en inkubator för innovation inom VLSI-området och en egen, indisk mikroprocessor. Det är några av de ambitiösa mål som den indiska regeringen satt upp.
Idag producerar Indien halvledare för ungefär 20 miljarder dollar om året, varav produkter för 7,5 miljarder dollar går på export. Det är långt ifrån tillräckligt, menar de indiska myndigheterna. Exporten bör ligga på åtminstone 80 miljarder dollar, och enbart halvledardesign bör omsätta åtminstone 55 miljarder dollar, enligt Kapil Sibal som är minister för kommunikations- och informationsteknik.

Något exakt mål för den indiska halvledarproduktionens storlek finns dock inte i Sibals utkast till statlig satsning. Men att satsningen är viktig indikeras av att det mäktiga ministeriet för informationsteknologi föreslås få ett nytt namn – ministeriet för elektronik och informationsteknologi.

Om utkastet blir antaget av regeringen så kommer det sannolikt att bli en av de största och viktigaste händelserna i den indiska elektronikhistorien, bedömer reportern Kariyatil Krishnadas i tidningen EE Times.

Bland de långsiktiga målen finns skapandet av ett "National Electronics Mission", en myndighet som ska se till så ett antal halvledarfabriker sätts upp i landet. Myndigheten ska också driva flera "VLSI-inkubatorer", och på sikt även skapa en inhemsk processor, "India Microprocessor". Inga detaljer avslöjas om målet för denna.

För att nå dithän ska myndigheterna ge flera former av finansiellt stöd för inhemsk halvledarproduktion. Lokalt tillverkad elektronik ska ha företräde vid statliga inköp, och en fond ska skapas som ska gynna kluster av elektronikproduktion, i synnerhet för industrielektronik och fordonselektronik.

Ordföranden i det indiska halvledarförbundet, P.V.G. Menon, säger till EE Times att han helst vill vänta med sina kommentarer tills han sett vad utkastet verkligen resulterar i för satsning. Men han är föga förvånande mycket nöjd med innehållet.

– Vi är övertygade om att en sådan satsning skulle ge en välbehövlig tändning för elektronik- och systemindustrin i Indien, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)