Torbjörn Karlsson, Martinsson Elektronik |
– Det ger ännu mer kontroll till kunden. Det är ännu enklare att modifiera.
För att utveckla i Android eller i Linux krävs en utvecklingsmiljö. Men för att anpassa ett HTML5-gränssnitt behöver du i princip bara en texteditor. Grunden för HTML5 är scriptspråket javascript som körs direkt i webbläsaren. Som bonus är gränssnittet därmed dessutom plattformsoberoende.
Vilka kunder som använder Martinssons HTML5-lösning är ännu ej offentligt. Och företaget har ingen demonstration av tekniken på mässan Embedded Conference Sweden, som avslutas i Älvsjö idag.
Linux och QT är Martinssons standardlösning för gränssnitt idag. I morgon är det HTML5 och kanske även Android. |
Kaffemaskinen är så nära en mönstertillämpning för Android man kan komma – snyggt grafiskt gränssnitt parat med uppkoppling via mobilnätet.
Men systemet körs alltså i Linux, på grafikplattformen Qt.
Operativsystemet Android har ända sedan Google presenterade det uppmärksammats som en potentiellt relevant plattform för inbyggda system och inte bara mobiler. Och Martinsson har Android färdigimplementerat. Men företaget väntar fortfarande på att någon ska beställa det.
Torbjörn Karlsson är dock övertygad om att Androids dag kommer.
– Industrin är bland det mest konservativa som finns. Men Android kommer, det måste det göra. Hela världen drivs av mobiltelefoner.
Linux har blivit en industristandard och han tror det kommer att hända även Android – som bygger på Linux. Han tror att det som krävs för att Android ska komma in i industritillämpningar är att någon stor aktör tar det första steget.