JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Västkustsk storslam

Halmstad stod för vinnarbidragen i såväl student- som företagsklassen i årets Swedish Embedded Award, en tävling i inbyggda system. Och i klassen "micro/nano" kom vinnaren från Mölndal.
Ett system kallat "Cooperative Adaptive Cruise Control" där fordon kommunicerar med varandra för bättre anpassning av fart, acceleration och bromsning, tog hem årets studentpris i Swedish Embedded Award. Det är utvecklat av fyra studenter i Halmstad, och ska ge positiva trafikeffekter även om relativt få fordon är utrustade med systemet.

– Det är roligt att se studentbidrag med så goda kommersiella möjligheter. Med tanke på ständigt ökande trafik, högt tempo och krav på lägre förbrukning är systemet mycket intressant inför framtiden, säger Johan Nordin, ordförande juryn, i ett pressmeddelande.

I studentklassen får vinnarna förutom äran även 50 000 kronor. Några pengar står dock inte på spel i företagsklassen, där Comfort Audio segrade med en digital minimottagare för hörapparater. Den väger endast ett gram och ska ge renare och klarare ljud.

Den tredje klassen, micro/nano, togs hem av företaget Gloi från Mölndal, som utvecklat ett instrument för mätning av de små vinklar som krävs för att ställa in fordonshjul så att slitaget minimeras. Den används tillsammans med en Iphone eller Ipad, och ersätter då de stora och dyra mätustrustningar som normalt används för ändamålet.

Swedish Embedded Award delas ut årligen på Tekniska Mässan. Bakom priset står branschorganisationen Svensk Elektronks undersektion Embedded Technology, KK-stiftelsen, Tekniska Mässan och tidningen Elektronk i Norden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)