JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
"Jag ska förstöra Android för det är en stulen produkt. Om det så krävs termonukleära vapen". Så citeras Apples avlidne grundare Steve Jobs i en av honom själv auktoriserad biografi som publiceras på måndag.
Enligt biografin med den enkla titeln "Steve Jobs", skriven av Walter Isaacson och auktoriserad av Jobs själv, var Applechefen så till den grad besatt av saken att han var redo att satsa hela företagets kassa på att "förstöra" Android. Orsaken var att han ansåg att likheterna med det egna operativsystemet Ios utgjorde "grov stöld", skriver nyhetsbyrån AP som fått tillgång till ett förhandsexemplar av boken.

– Om så behövs så ska jag ta mitt sista andetag och lägga varje penny de 40 miljarder dollar Apple har på banken för att rätta detta fel, citeras han.

Noterbart är att Steve Jobs och Googles förre vd Eric Schmidt en gång i tiden var goda vänner. Schmidt satt också i Apples styrelse, men avgick efter att Google beslutat sig stödja Android. Sedan dess har, som säkert bekant, mobilvärlden skakats av en lång rad stämningar kring patent- och varumärkesintrång.

I boken framgår att Jobs förhållande till Schmidt var iskallt ända in i döden. Däremot försonades Jobs med Googles nuvarande vd Larry Page innan han dog. Och han varnade Page för att lansera alltför många produkter, med motiveringen att "då börjar ni likna Microsoft". Vilket, enligt Cellular News, kan vara en förklaring till Googles nyfunna försiktighet med nya produkter och tjänster.

Boken berättar också att Jobs kom på namnet Apple då han höll en strikt diet på frukt och grönsaker. Han sköt sedermera också upp sin operation av den endokrina tumör han hade i bukspottskörteln med nio månader för att i stället prova att kurera den med veganmat, örtmediciner och healing.

– Jag ville verkligen inte att de skulle öppna min kropp, så jag provade för att se om andra saker kunde fungera, säger Jobs i boken, och konstaterar att detta var något han fick ångra.

Steve Jobs dog den 5 oktober vid 56 års ålder, efter att sex veckor tidigare ha avgått från vd-posten på Apple. Inför boken intervjuades Jobs av Walter Isaacson över 30 gånger.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)