JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare: Trollen tar vårt guld

80 miljarder dollar om året. Det lägger patenttrollen beslag på, enligt en artikel från Bostonuniversitetets juridiska institution. Pengarna hamnar sällan hos uppfinnare.
The Private and Social Costs of Patent Trolls heter rapporten.

Patenttroll är en beteckning som författarna till artikeln använder på vissa av de företag som går under beteckningen NPE:er,  ”ickepraktiserande enheter”, det vill säga företag som äger patent men inte bedriver egen produktion.

Enligt författarna var NPE:er förr i tiden nyttiga – de gav små uppfinnare en inkomst och skapade en marknad för innovationer. Men idag har NPE:er degenererat till patenttroll, som utnyttjar svagheter i patentsystemet och är till skada för stat och samhälle.

En halv biljon dollar var vad juridiska tvister med patenttroll kostade företag under de 20 åren mellan 1990 och 2010. Det berättar artikeln. De senaste fyra åren har snittet legat högre – kring 80 miljarder dollar per år.

Författarna konstaterar att patenttrollen avskräcker företag från att bedriva teknikutveckling, eftersom trollens verksamhet sänker lönsamheten.

Mycket lite av pengarna hamnar hos uppfinnare. Detta konstaterar forskarna genom att studera NPE:ers räkenskaper.

Artikeln bygger på en analys av händelser på aktiemarknaden. Exempelvis uppskattas kostnaden för en patentstämning ur vad som händer med företagets aktiekurs.

Patenttrollen är huvudsakligen intresserade av patent kring programvara. Författarna anser att det finns brister i patentsystemet kring just patent relaterade till programvara och affärsmetoder.

Grundproblemet är att gränserna för sådana patent ofta är diffusa, att de är skrivna på ett oklart sätt och att de är svåra att hitta.

Här kan artikeln laddas hem (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)