JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Företag lanserar protokoll för prylarnas eget Internet

Nu blir det fritt för vem som helst att använda ett internetprotokoll utvecklat av IBM och Eurotech. Det heter MQTT och används av maskiner som pratar över Internet.
Containrar som lastats, pulsmätare som upptäcker oregelbundenheter, bilar som krockar, oljepipelines som sprungit läck, gatulampor som gått sönder – alla har de ett uppdämt behov av att kommunicera sina upptäckter över Internet.

Men dagens internetprotokoll är inte anpassade för M2M (maskin-till-maskinkommunikation) vilket betyder att hemmasnickrade protokoll istället börjat användas för uppgiften, vilket bland annat gör det svårt att integrera system.

DET HÄR ÄR MQTT
MQTT använder en prenumerationsmodell – apparater publicerar meddelanden på kanaler som andra apparater kan prenumerera på.

Det går att få leveransgarantier och det går att sätta upp ett larm för att en tjänst går ner.

Protokollet snålar med trafiken för att spara resurser. Exempelvis är en minimal header på endast två byte.

I likhet med till exempel epost och webb går MQTT över TCP-protokollet.
Det hävdar i alla fall IBM och Eurotech och ger ett bidrag för att motverka denna potentiella förbistring. Företagen donerar protokollet MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) – ett protokoll för att skicka sensordata – till stiftelsen Eclipse Foundation.

Samtidigt grundar de två, tillsammans med Sierra Wireless, en eclipsearbetsgrupp för M2M.

– Precis som HTTP möjliggjorde öppen kommunikation över Internet tror vi att ett öppet protokoll för meddelandehanteirng kan göra detsamma för smarta system, skriver företagen i ett pressmeddelande.

IBM har en tjuvstart — programvara för att utveckla MQTT-system finns för servrar som kör IBM WebSphere och Lotus Expeditor.

Protokollet används redan idag inom vitt skilda områden: transport, energi, militär, finans och medicin. Även tillämpningar från det existerande Internet kan tjäna på att byta till MQTT, exempelvis finns ett MQTT-protokoll för facebookkommunikation till telefoner.

Eclipse Foundation driver verktygsplattformen med samma namn och grundades av IBM.

År 2020 är fler maskiner uppkopplade på Internet än människor – 24 miljarder, 50 miljarder, 500 miljarder eller 3000 miljarder apparater – skattningarna varierar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)