JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första pekplattan på nya Android kör Mips

Mips Mips i första plattan på nya Android

Den första pekplattan på det nya operativsystemet Android 4.0 använder en Mips-processor. Och den kostar under hundra dollar. Det är en fjäder i hatten för Mips i en Androidvärld som domineras av Arm.
 – Det är otroligt spännande att få se en Mipsbaserad Android 4.0-platta dyka upp på marknaden, säger Andy Rubin, vd för Google, som utvecklar mobiloperativsystemet Android.

Surfplattor och smarttelefoner av alla sorter byggs idag närmast uteslutande på processorfamiljen Arm från det brittiska företaget med samma namn. Den konkurrerande riscprocessorn Mips används i mycket blygsam omfattning. Att nu bli först med en pekplatta på Android 4.0 – Ice Cream Sandwich – var den bästa marknadsföring Mips kunde få.

Plattan finns att köpa redan nu online under namnet Ainol Novo7. Den säljs också i kinesiska butiker och om några månader börjar den säljas i bland annat USA.

OMG och Leader är två företag som kommer att sälja plattan under sina egna varumärken.

Ainol Novo7 är en sjutummare. Åtta- och niotummare kommer snart. Alla stöder de WiFi 802.11n, USB 2.0 (inte 3.0), HDMI 1.3 (inte 1.4) och microSD.

Sjutummaren med display och allt ska dra 400 mA under surfning. Sex timmar spel, sju timmar surfning, åtta timmar video, 25 timmar musik eller 30 timmars viloläge, lovar reklamen för surfplattan.

– Vi bryter prisprestandabarriären – Mips ändrar spelreglerna – mobilt är inte längre bara en Arm-värld, säger Amit Rohatgi, chefsarkitekt för mobila system på Mips, i en reklamfilm.

Det är en slump att plattan dyker upp lagom till julhandeln.

– Visst, timingen sammanfaller – och den är en utmärkt gåva till dina nära och kära – men anledningen till att vi släpper den just nu är helt enkelt att vi ville få den på marknaden så fort som möjligt efter att Google publicerat källkoden till Ice Cream Sandwich, säger Amit Rohatgi, chefsarkitekt för mobila system på Mips, till Elektroniktidningen.

Tillverkaren av både platta och processor är kinesiska Ingenic. Företaget grundades i Peking 2005 och använder en egen Mips32-processor kallad Xburst.

Xburst-processorn i pekplattan heter JZ4770 och har tidigare skeppats i 30 miljoner exemplar. Den används i bland annat mediaspelare och eböcker.

– Genom ett fortsatt samarbete med legendariska Mips förväntar vi oss en ännu större spridning jorden runt av våra produkter, säger Ingenics vd.

JZ4770 är Mips32-kompatibel och konstruerad av Ingenic.  Grafikkärnan i JZ4770  heter GC860 och är från kaliforniska Vivante, som också bland annat anlitas av Freescale. På kretsen finns också GPS och ljud- och videoacceleratorer. Den sistnämnda kan avkoda 1080p-video.

Enligt Ingenic har Xburst en nydanande rörledning som är mycket strömsnål – den drar tillsammans med L1-cache mindre än 90mW i 1GHz. Hela kretsen JZ4770 drar ungefär 250 mW när CPU och videomotor arbetar för fullt.

Pressmeddelandet ger inga siffror på cpu-prestanda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)