JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lightning Bolt vill stjäla ljuset från Thunderbolt
Ett gränssnitt som blandar USB och Displayport i samma kabel. Det lanserar AMD som ett lågprisalternativ till Intels Thunderbolt – det hörs på namnet om inte annat: Lightning Bolt – AMD ställer alltså ”blixt” mot Intels ”dunder”.
Härmed finns tre protokoll som använder Minidisplayport som kontaktdon. Displayport är ett gränssnitt för video, som Intel och nu även AMD:s låter andra protokoll tjuvåka på.

AMD:s Lightning Bolt blandar endast in USB i mixen. Att jämföra med Intels Thunderbolt som gräver sig ett steg djupare ner i protokollen och lägger ut självaste PCI Express i kabeln – och därmed kan förmedla alla protokoll som har gränssnitt mot PCI Express.

Lightning Bolt överför visserligen den senaste version 3.0 av USB. Men med begränsad bandbredd. Att jämföra med Thunderbolt som har en datatrafikbudget på 10 Gbit/s och utan problem kan låta flera kanaler USB 3.0 samåka över kabeln tillsammans med både Gigabit Ethernet och Firewire. Och med en latens som är så låg att du kan köra ett PCI Expressgrafikkort via Thunderbolt.

AMD har inte själv släppt allmän information, men visade upp Lightning Bolt för besökare på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas förra veckan.

AMD hoppas kunna lansera Lightning Bolt redan i sommar och tror att produkter ska kunna finnas på marknaden i slutet av året. Det betyder att Thunderbolt och Lightning Bolt kommer att dyka upp i pc-världen ungefär samtidigt, om man bortser från att Thunderbolt redan finns i Appleprodukter.

Trots begränsad prestanda – eller kanske snarare på grund av den –  kan Lightning Bolt kanske komma att kunna konkurrera med tillämpningsområden där Thunderbolt är överdimensionerad.

En tillämpning som AMD själv nämner är dockning. Den matchar exakt denne reporters behov – på jobbet ansluter jag min bärbara dator till en nätadapter, en extern monitor, ett USB-tangentbord och en mus. Med Lightning Bolt skulle jag kunna göra detta med två kablar istället för tre. Eller kanske med en, eftersom Lightning Bolt liksom Thunderbolt även överför el – okänt hur många watt.

Minidisplayportkontakten som Litghtning Bolt använder är modifierad i två pinnar.  En spekulation om hur tekniken fungerar är att den skickar USB-data över en extrakanal som finns i Displayport. Det skulle förklara den begränsade bandbredden för USB-kanalen.

Komponentkostnaden för en mux sägs kunna hamna kring en dollar, enligt AMD. En dockningsstation borde kunna kosta som en USB 3.0-hubb.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)