JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
KTH i Stockholm ska leda SweGRIDS, ett nybildat svenskt center för smarta elnät och energilagring. Här ska akademi och industri dra mot samma håll för att göra verklighet av Europas uppsatta energimål.
Genom det europeiska energiinitiativet InnoEnergy har Sverige fått ansvaret att utveckla forskning, utbildning och innovation inom smart elnät och energilagring.

– Vi saknade dock en plats där Sveriges starka kompetens kunde riktas mot samma mål. Därför tog vi initiativet till ett nationellt center där akademi och industri kan arbeta tillsammans för att nå Europas klimatmål genom att utveckla smarta elnät och lösningar för lagring av energi, säger Rajeev Thottappillil i ett pressmeddelande.

Rajeev Thottappillil är professor i elektroteknisk teori och konstruktion, och utsedd att leda SweGRIDS som nyligen fick 22,5 miljoner av Energimyndigheten i startkapital.

Inom centret ska ett hundratal forskare från fem områden ta sig an allt från kommunikationssystem för elkraft, styrbara och intelligenta kraftkomponenter, nya material, till stora batterier.

Vattenfall och ABB är två industripartner som hittills anslutit sig, men ytterligare företag väntas vara på väg in. De två parterna har sponsrat projektet med 13 miljoner kronor och 29 miljoner kronor i form av tillgång till industriella forskningsresurser och laboratorier. Energimyndighetens tillskott är en första tvåårig finansiering av det tioåriga programmet.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)