JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cisco stöder Apples nedrustningsförslag
Man borde inte få förbjuda en konkurent att sälja produkter under en patenttvist, om tvisten gäller så kallade Frand-patent. Det är ett av de förslag som Apple ger i ett brev till europeiska teleorganisationen Etsi. Efter att brevet läckte ut i början av veckan har det startat en diskussion där bland annat Cisco deklarerat att det stöder Apples principer.
Apples brev skickades till Etsi redan i november, men läcktes i början av veckan till patentanalytikern Florian Müller.

Brevet handlar uteslutande om patent som omfattas av så kallade Frand-villkor (rättvisa, rimliga och ickediskriminerande). Sådana villkor förbinder sig företag ofta att följa när det gäller patent kring telekomstandarder.

Apple tycker att det ska finnas tydligare regler för hur Frandpatent ska kunna användas. Enligt Apple finns det aktörer i mobilvärlden idag som missbrukar sina Frandpatent. Apple formulerar sig på följande sätt: ”vår bransch lider av en brist på enhetlighet i hur Frandprinciperna tillämpas”.

En bakgrund är de pågående patenttvisterna inom mobilområdet, bland annat mellan Apple och Motorola och Samsung, där de senare enligt Apple kräver orimligt höga licensavgifter. Dessutom har de drivit igenom lokala förbud mot försäljning av Appleprodukter. Allt med stöd i vad Apple anser vara Frandpatent.

Apple räknar i brevet upp tre principer som företaget självt säger sig följa för sina egna Frandpatent – förutsatt att Apples motpart i tvisten räknar på samma sätt.
 
För det första ska licenspriset för ett visst mobilpatent vara proportionellt mot det totala antalet patent för teknik inom standarden.

För det andra ska priset beräknas på den del av produkten som är kopplad till standarden i sig. I Apples fall skulle det kunna betyda att licenspriset  för en 3G-teknik grundas på telefonidelen av en Ipad, och inte på de totala intäkter som Apple får in via Ipad.

För det tredje ska Frandpatent inte kunna användas för att sparka ut produkter från marknaden.

Resonemanget gäller exklusivt Frandpatent. När det gäller andra typer av patent, tar sig Apple självt större friheter. Apple har exempelvis lyckats stoppa försäljning av Samsungsmarttelefoner i en pågående tvist, med hänvisning till patent som inte omfattas av Frandvillkor.

Cisco säger i ett brev till Etsi daterat den 31 januari att det ställer sig bakom principerna i Apples brev, och föreslår att de ska ligga till grund för handel med licenser inom 3GPP och att Etsi ska anta dem som ett policydokument.

Microsoft deklarerar sin syn på Frand i ett dokument datumstämplat igår.

Också Microsoft säger sig vilja strama upp tillämpningen av Frand, utan att direkt referera till Apples principer. Företaget delar Apples uppfattning att Frandpatent inte ska kunna användas för att tvinga fram säljförbud – enligt Microsoft är detta något som redan idag faktiskt följer ur de löften som Micorosoft ger angående Frandpatent.

Microsoft säger inget om Apples första två punkter, om hur licensbelopp ska beräknas. Däremot berättar företaget om en annan egen princip som företaget tillämpar när det licenserar ut Frandpatent: Microsoft kräver att få licensera motpartens patent i retur, dock enbart patent rörande samma standard.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)