JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
WOA

Arm-pc med Windows 8 i utvecklarversion

Microsoft har låtit tillverka några tusen utvecklarversioner av Windowsdatorer på Armprocessorer från Nvidia, TI och Qualcomm. De kommer att släppas i samband med mobilmässan MWC.
Det här är inga burkar lämpliga för konsumenter – de hänger ihop med tejp och snören och är till för att ge dig som utvecklare en möjlighet att göra anpassningar av hårdvara och mjukvara för Arm till Microsofts operativsystem Windows 8.

– De är konstruerade för att kunna öppnas och avlusas, säger Microsofts Windowschef Steven Sinofsky.

– De är inte byggda av slutgiltiga versioner av komponenter eller firmware och de är byggda av billig plast. Och de är dyra att tillverkare och distribuera eftersom volymerna är så låga.

Woa (Windows 8 på Arm) ska fungera exakt likadant som Windows på x86, ur användarens perspektiv, enligt Microsoft. Det betyder att den – i strid med rykten – kommer att ha samma skrivbordsgränsnitt.

En skillnad är att den använder en effektivare strömsparteknik, mer lik en mobiltelefon än en dator. Om du inte petar på Woa-datorn befinner den sig typiskt i ett strömsparläge kallat Connected Standby i vilket batteriet räcker i veckor, enligt Microsoft, samtidigt som datorn tillåter exempelvis epostprogram att exekvera i bakgrunden.

Microsoft är så förtjust i Connected Standby-läget att företaget även försöker implementera det i x86-versionen av Windows.

Woa kommer inte att kunna köra x86-program via emulatorer, eller liknande, i alla fall inte med stöd från Microsoft. Däremot kommer Woa från början att ha versioner av Microsoft Word, Excel, Powerpoint och Onenote – paketet kallas Office 15.

Armprocessorer från Nvidia, TI och Qualcomm kommer också att sitta i de första skarpa Woamaskinerna för konsument. Processorerna har utvecklats i samarbete med Microsoft.

Tidsplanen är att Woadatorer ska släppas under tredje kvartalet i år.

Steven Sinofsky har skrivit en omfattande text om Windows 8 på Arm (Woa), riktad till utvecklare.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)