JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel investerar i Tobii
Processorjätten Intel går in som delägare i ögonstyrningsföretaget Tobii. Detaljerna är ännu inte offentliga men enligt Computer Sweden kan det handla om så mycket som 143 miljoner kronor.
Tobii knoppades av från KTH år 2001 och utvecklar system för ögonföljning och ögonstyrning för allt från persondatorer till industritillämpningar. Hittills har kunderna främst funnits inom reklamvärlden där man studerat hur annonser uppfattas och inom sjukvården där tekniken hjälpt rörelsehindrade. Dock har ögonstyrning hittills varit för dyrt för att få ett bredare genomslag.

– Jag kan bekräfta att Intel Capital har gått in som delägare. I övrigt kan jag inte säga något om investeringen. Men vår vision har hela tiden varit att komma in på större marknader. Teoretiskt har vår produkt tillämpningar inom bilar, datorer och mycket annat. Vi fortsätter att kämpa ditåt, säger John Elvesjö, som är en av grundarna, till Computer Sweden.

På konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas i januari hade företaget en demonstration där användarna kunde styra Windows 8 helt utan att använda händerna.

– Med större volymer finns redan nu möjlighet att pressa priserna ordentligt. Det är inte komponenterna, utan utvecklingskostnaderna, som har gjort produkten relativt dyr, säger John Elvesjö.

Tobii omsatte 315 miljoner kronor år 2010 och har cirka 300 anställda. Investeringen på 143 miljoner kronor värderar företaget till ungefär en miljard, enligt Computer Sweden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)